گردشگران شیراز لوگو

آخرین مقالات و نوشته ها

تورهای ویژه

مشاوره و رزرو تور

071-91009291

شیرازمال

071-91009293

رودکی

هم‌اکنون پاسخگوی شما هستیم

شهرستان شیراز

سرفصل های مقاله

موقعیت جغرافیایی شهرستان شیراز

با گردشگران شیراز در این مقاله همراه ما باشید. شما را با شهرستان شیراز آشنا میکنیم.

موقعیت جغرافیایی (UTM): 47.638806 – 53.3275621

مساحت:

61.38 هکتار

ارتفاع از سطح دریا:

1480 متر

شهرستان شیراز

بخش ها:

مرکزی، ارژن و زرقان

شهرها:

شیراز، خان زنیان، زرقان، لپویی، داریو ن و شهر صدرا

دهستان:

دشت ارژن، قره چمن، کوهمره سرخی، بند امیر، رحمت آباد، زرقان، بیدزرد، داریون، دراک، سیاخ دارنگون، قره باغ و کفترک

شهرستان شیراز

تاریخچه شهرستان شیراز:

در کاوش‌های باستان‌شناسی در تخت جمشید، به سرپرستی جورج کامرون در سال ۱۳۱۴ خورشیدی به پیدایش خشت ‌نبشته‌هایی عیلامی انجامید که بر روی چند فقره از آن‌ها به قلعه‌ای بنام «تیرازیس» یا «شیرازیس» اشاره شده‌است.

شهرستان شیراز

جدید ترین اخبار درباره ی قدمت شهر شیراز که از آخرین کاوش های باستان شناسی در تپه پوستچی واقع در جنوب بلوار رحمت شهر شیراز به دست آمده که منجر به کشف و شناسایی آثار و شواهدی از دوره های پیش از تاریخ در منطقه شده است نشان می دهد این محوطه فرهنگی-تاریخی که در حال حاضر در محدوده ای به مساحت 12 هکتار در کنار بلوار رحمت قرار گرفته، در واقع وسعتی بیش از این داشته و پیشینه شکل گیری شهر شیراز را به شش هزار و پانصد سال پیش منسوب می کند.

شیراز در دوران گذشته و در چهار دوره (دیلمیان، اتابکان، دوران پادشاهی آل اینجو، آل مظفر و زندیه) پایتخت ایران بوده است.

راهنمای سفر به شیراز

شهرستان شیراز در دوران هخامنشیان در مسیر شوش به تخت‌جمشید و پاسارگاد بوده است. در دوران ساسانیان شیراز نیز راه ارتباطی بین شهرهای مهمی همچون استخر، بیشاپور و شهر گور به شمار می‌رفته است. برای ورود به این مسیرها نیاز به ساخت دروازه‌هایی متعدد در شیراز بود. امروزه در شیراز تنها دروازه قرآن باقی مانده است و مابقی آنها حضور فیزیکی ندارند؛ اما در حافظه مردم ثبت شده اند و برای آدرس دادن مورد استفاده قرار می‌گیرند. نام امروزی دروازه‌ها، دروازه قرآن، دروازه اصفهان، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه، دروازه کازرون، دروازه شاه‌داعی‌الله، دروازه باغشاه است.

شیراز، افزون بر آن که پایتخت فرهنگی کشور نامیده می شود سومین شهر مقدس ایران (سومین حرم اهل بیت «ع») نیز خوانده می شود.

غذاهای سنتی شهرستان شیراز:

راهنمای سفر به شیراز

کلم پلو شیرازی، شکر پلو، دمپخت، خورشت سبزی، قرمه، یخنی (دیزی)، حلیم بادمجان، دو پیازه آلو، کوفته سبزی، آش سبزی، آش ماست، آش دوغ، آش انار، کوفته هلو، فالوده شیرازی، حلوای کاسه، رنگینک

جاذبه های گردشگری مذهبی شهرستان شیراز:

  • بارگاه حضرت شاهچراغ (ع):

    • شاهچراغ یا شاه چراغ آرامگاهی متبرک و معروف و زیارتگاه بسیاری از شیعیان است که امروزه به صورت یکی از مهمترین نقاط دیدنی شیراز تبدیل شده.این آرامگاه محل خاکسپاری میر سید احمد، پسرامام هفتم شیعیان، امام موسی کاظم است که ایشان در شهر شیراز به شهادت رسیده اند. بنای شاه چراغ در دوره اتابکان فارس ساخته شد و در زمان اتابک سعدبن زنگی، وزیر وی بقعه و گنبدی بر فراز قبر او ساخت و اتابک نیز رواقی بر آن افزود. اکنون این آرامگاه بزرگ ترین زیارتگاه مذهبی شیراز است.اما چرا مقبره حضرت احمد ابن موسی را شاهچراغ نامیدند….تا زمان امیر عضدالدوله دیلمی کسی از مدفن حضرت احمد ابن موسی (ع) اطلاعی نداشت روی قبر را تل گلی پوشانده بود و در اطراف آن، خانه‌های مسکن اهالی ساخته شده بود.پیرزنی در پایین آن تل، خانه‌ای گلی داشت و در هر شب جمعه، می‌دید چراغی در نهایت روشنایی در بالای تل خاک می‌درخشد و تا طلوع صبح روشن است با خود اندیشید شاید در این مکان، مقبره یکی از اولیاء الله باشد، و بهتر است که امیر عضدالدوله درباره آن آگاه کنم؛ امیر و درباریان که گفته های پیرزن را باور نکرده بودند، اما امیر تصمیم گرفت اولین شب جمعه شخصاً به خانه پیرزن رود و از موضوع آگاه شود.شاه به خانه پیرزن آمدآنجا خوابید و پیرزن را فرمود هر وقت چراغ روشن شد، مرا بیدار کن؛ پیرزن آن روشنایی را که شدید تر از سایر شب های جمعه بود مشاهده می کند و از شدت شادی و اشتیاق نزد امیر عضد الدوله می آید و فریاد می زند « شاه! چراغ» و از آن به بعد این بقعه به شاه چراغ، معروف شد.
  • آرامگاه سید میرمحمد (ع):

    • حضرت سید میر محمد برادر حضرت شاهچراغ می باشد و آرامگاهش در فاصله 200 متری آرامگاه حضرت شاهچراغ ( ع ) قرار دارد.ورودی این بقعه کاشی کاری و درون آن، حرم ساده و وسیعی است که مرقد مطهر در شاه نشین شمالی آن قرار گرفته. ضریح مرقد دارای خاتم کاری های زیبای مربوط به دوره زندیه است گنبد کاشی کاری آن به سبک گنبدهای دیگری که در عهد قاجار بر بـُقاع متبرکه شیراز ساخته می شده ، دارای بدنه باریک و برآمدگی زیاد در قسمت پایین است. بنای اصلی از آثار قرن دهم هجری است که تزئینات آن در دوران زندیه و قاجار به دست تعمیر سپرده شده. ضریح این مرقد در سال 1306 ه. ق از نقره ساخته شده که به صورت دقیق مشخص نیست سازنده و تاریخ ساخت آن چه زمانی می باشد.
  • مسجد وکیل:

    • کریم خان زند یکی از پادشاهانی است که در زمان حکومت خود بر ایران، مجموعه‌ بناهایی ارزشمند و با شکوهی را تاسیس کرد. این امر باعث شد که شهر شیراز را که مرکز فرماندهی وی درنظر گرفته می‌شد، به یکی از نقاط آباد و دوست داشتنی آن روزگار تبدیل کند. مسجد وکیل، حمام وکیل و بازار وکیل عمارات هایی هستند که به مجموعه‌ی وکیل شهرت دارند و در مرکز شهر شیراز احداث شده‌اند. به نظر می‌رسد تاریخ ساخت آن به سال ۱۱۸۷ هجری قمری باز می‌گردد. براساس اطلاعات برجای‌مانده از کتاب ها و نوشته‌های ایرانباستان، گفته می‌شود معماران و سازندگان مسجد وکیل شیراز، همزمان با احداث ساختمان میدان به ساخت و تاسیس این اثر تاریخی نیز مشغول شدند.
  • مسجد نصیر الملک:

    • مجموعه بناهای نصیرالملک شامل مسجد، منزل، حمام ، آب انبار و … در محله قدیمی «اسحق بیگ» شیراز قرار گرفته است. قسمت بزرگی از مجموعه در جریان خیابان‌سازی تخریب شد. «حاجی میرزا حسنعلی خان نصیرالملک» پسر سوم حاجی قوام الملک، در دوره قاجاریه از حکام فارس بود.مسجد نصیرالملک که شاید یکی از زیباترین مساجد شیراز باشد و تماشای آن با شیشه های رنگی و کاشیکاری های زیبایش، میتواند آرزوی هر جهانگردی به حساب بیاید. مسجد نصیر الملک از نظر کاشیکاری و مقرنس کاری از زیباترین مساجد ایران است. این مسجد صحن وسیعی دارد که در سمت شمال آن قرار دارد. در ورودی دارای طاق نمایی بزرگ است که سقف آن با کاشی‌های رنگارنگ مزین گشته است. بهترین زمان عکاسی رنگ و نور در این مسجد بین ساعت 7 تا 9 صبح می باشد.
  • مسجد مشیر الملک:

    • این مسجد از مسجدهای معروف و بسیار زیبای شهر شیراز است که پی‌ریزی آن در سال ۱۲۶۴ هجری قمری شروع شد و و 10 سال به طول انجامید. پس از مسجد جامع وکیل بر حسب استحکام ، ترتیب ، حوض ، ستون‌های سنگی و شبستان همانندش مسجدی در شیراز نیست.ساختمان مسجد در دو طبقه چند شبستان و چند حجره دارد که طلبه‌های علوم دینی از این حجره‌ها در زمان گذشته استفاده می کردند.درون محراب مسجد مشیرالملک گونه زیبایی کاشی‌کاری شده و بر روی سنگ مرمر سوره توحید با خط نسخ زیبا نوشته شده است در ضلع شرقی سر درب مسجد مشیر قرار دارد و در بازارچه ارامنه باز می‌شده .
  • مسجد نو

    • مسجد نو که  اکنون به نام های مسجد شهدا  و مسجد جامع جدید نیز شهرت دارد در گذشته به نام  مسجد اتابک یا مسجد سعد اتابک نیز نامیده  می شده است و در شهر شیراز قرار گرفته است و پس از مسجد جامع عتیق، کهن ترین مسجد شیراز محسوب می گردد. دلیل نامگذاری این مسجد به نام مسجد اتابک این است که به دستور اتابک سعد بن زنگی ساخته شد و علت مشهور شدن به مسجد نو این است که بنای آن طی قرهای پیاپی چندین بار بر اثر زلزله های شدید آسیب دیده و از نو مبازسازی شده است.
  • مسجد جامع عتیق

    • مسجد جامع عتیق یا مسجد جمعه یا مسجد جامع یا مسجد آدینه، از کهن ترین مساجد شیراز است که در قسمت شرقی حرم شاهچراغ قرار گرفته است. مسجد عتیق دارای ۶ درب ورودی و خروجی که یکی از ورودی‌های آن از داخل حیاط حرم شاه‌چراغ است.
  • آرامگاه بی بی دختران

    • امامزاده «ام عبدالله» شهرت یافته به بی بی دختران یا در گویش محلی بی‌بی‌دخترون، در شهر شیراز، واقع شده است.در کتاب آثار عجم در مورد این امامزاده آورده شده است که : «این امامزاده، نامش بی بی خدیجه و کنیه اش ام عبد الله، سیده ای است فاضله از اولاد حسین بن علی بن حسین (ع)». این بنا در زمان  سلسله زندیه ساخته شده ‌است اما عمارت کنونی مربوط به دوره ایلخانی است چون این بنا  به دلیل زلزله تخریب شده و محمد قلی خان ایلخانی عمارت را تجدید و تعمیر کرد.
  • آرامگاه سید علاء الدین حسین (ع) (آستانه)

    • حرم امامزاده سید علاءالدین حسین در کنار بارگاه حضرت شاهچراغ یکی از جاذبه های مهم مذهبی شهر شیراز می باشد. این زیارتگاه در میدان آستانه و برادر شاهچراغ (ع) است که در اواخر قرن دوم هجری ، زمانی که برای دیدار برادر خود امام رضا (ع) از راه شیراز عازم توس بود دراین شهر شهید و به خاک سپرده شد.بنای اولیه این زیارتگاه متعلق به قرن نهم هجری قمری است در سال ۹۴۳ هجری قمری و در زمان شاه طهماسب صفوی کارهای تکمیلی بنای  آرامگاه،تزئینات، کاشی کاری و گنبد سازی آن به پایان رسیده است.
  • آرامگاه علی بن حمزه (ع)

    • حضرت علی ابن حمزه(علیه السلام) در سال 190 هـ.ق در مدینه متولد شدند و از نوادگان امام موسی کاظم(ع) هستند. با انتشار خبر شهادت حضرت امام رضا (علیه السلام) توسط مامون، قتلغ خان حاکم فارس یاران شاهچراغ را در نزدیکی شهر شیراز مورد حمله قرار داد. در این حمله حضرت علی ابن حمزه(ع) شدیدا مجروح شدند و در غاری در کوه صَبَوی شیراز پنهان شدند. روزی ماموران بنی عباس حضرت را شناسایی کرده و درگیر شدند و سر از تن مبارکشان جدا کردند. در اسناد تاریخی من جمله کتاب ابن جنید شیرازی آمده است که حضرت درحالی که سر بریده خویش را در دست داشتند و سر ذکر «لااله الا الله» می گفت به مکان کنونی آمده و آرمیده اند و تا چند روز از سر بریده شان صدای ذکر به گوش می رسید.
  • آرامگاه سید تاج الدین غریب (ع)

    • امامزاده سید تاج‌الدین غریب (ع) دو لقب «تاج‌الدین» و «غریب»دارند که با نام تاج‌الدین غریب خوانده می‌شوند. این امامزاده نزد شیرازی‌ها به سید حاج غریب شهرت دارد.بقعه ایشان قبل از دوران قاجار احداث‌ گردیده و دارای گنبدی نیلوفری و در کوچه‌ای منتهی به بازار میوه‌فروش‌ها، واقع  خیابان دروازه کازرون  شیراز قرارگرفته است.سردر ورودی با کاشی هفت‌رنگ تزئین شده و بر روی برخی از آن‌ها تصاویر گل‌وبوته نقاشی شده است و بعضی دیگر آیاتی از قرآن و احادیث به خط ثلث و تصویرهایی ازحادثه کربلا دیده می‌شود. درب ورودی از جنس چوب به زیبایی منبت‌کاری شده و احادیثی بر روی آن حک شده است.ضریحی نقره ای و مکعب شکل و گنبد آیینه‌کاری بالای سقف، به زیبایی دو چندان این بقعه افزوده است.

جاذبه های گردشگری تاریخی شهرستان شیراز:

راهنمای سفر به شیراز

  • سرای مشیر

    • قدمت سرای مشیر یا سرای گلشن به دوره قاجار باز می‌گردد و از جمله بازارهای کهن و قدیمی ایران است. وزیر وقت فارس «ابوالحسن خان مشیرالملک»، دستور ساخت این مجموعه‌ی  در ضلع جنوبی بازار وکیل صادر کرد که معماری آن شباهت زیادی به این بازار کهن دارد. در وسط حیاط این مجموعه حوض مستطیل شکل که دورتا دور آن را درختان نارنج احاطه کرده است قرار دارداکنون حوضچه‌ی بازار به شکل چایخانه درآمده و اتاق‌های این  سرا برای نمایش هنرهای دستی و محلی استان فارس اختصاص یافته است.
  • بازارچه فیل

    • کارونسرای فیل یکی از  کاروانسراهای درون شهری شیراز واقع در استان فارس است. به آن  تیمچه نیز گفته اند. کاروانسرای فیل بین بازار شمشیرگرها و ترکش دوزها در سمت غربی بازار وکیل قرار دارد و به دوره زندیه تعلق دارد.در ورودی کاروانسرا در بازار شمشیر گرها باز می گردد. سردر قدیمی طاقنمای آجری ساده ای است که به وسیله دالان بلندی به صحن کاروانسرا ارتباط دارد. طاق دالان ورودی با قوسهای جناقی تزئین شده که زیبایی هنر معماری را به تصویر کشیده است.
  • سرای روغنی
  • بازار مسگرها
  • خانه زینت الملوک
  • خانه ضیائیان
  • خانه فروغ الملک (موزه هنر)
  • خانه صالحی
  • عمارت هفت تنان (موزه سنگ)
  • گنجینه تاریخ فارس
  • موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی
  • بازار وکیل
  • حمام وکیل
  • موزه آب
  • موزه پارس (اولین موزه استان فارس)
  • دروازه قرآن
  • ارگ کریم خانی
  • مدرسه خان (محل تدریس ملاصدرا)
  • گورستان دارالسلام
  • چاه مرتاض علی

جاذبه های گردشگری فرهنگی شهرستان شیراز:

  • مجموعه فرهنگی حافظیه (آرامگاه حافظ)

[aparat id=”sQaYd” width=”700″]

  • مجموعه فرهنگی سعدیه (آرامگاه سعدی)
  • گهواره دید
  • آرامگاه شاه شجاع
  • آرامگاه سیبویه
  • آرامگاه خواجوی کرمانی
  • آرامگاه شیخ روزبهان
  • آرامگاه عبدالله خفیف
  • آرامگاه باکویه شیرازی (بابا کوهی)
  • باغ و کتابخانه ملی

راهنمای سفر به شیراز

جاذبه های گردشگری فرهنگی شهرستان شیراز

جاذبه های گردشگری فرهنگی شهرستان شیراز:

  • باغ ارم
  • باغ موزه عفیف آباد
  • باغ دلگشا – موزه اشیاء تاریخی
  • باغ نظر
  • باغ جهان نما
  • نارنجستان قوام

تماشای باغ های شیراز در 56 ثانیه

[aparat id=”NPq5x” width=”700″]

مجموعه های تفریحی شهرستان شیراز:

  • مجموعه گرین لند صدرا
  • اکو پارک صدرا
  • مجموعه تفریحی تپه کاج صدرا
  • باغ وحش شیراز
  • پارک کوهستانی دراک
  • پارک کوهستانی بام سبز (اکبر آباد شیراز)
  • پارک کوهپایه
  • بابا کوهی
  • پارک آزادی
  • پارک خلدبرین
  • مجتمع تجاری تفریحی خلیج فارس
  • مجموعه پارک آبی کوثر
  • پیاده راه سلامت (ابتدای بلوار چمران)
  • باغ خانواده جماران
  • باغ خانواده ارکیده
  • باغ خانواده زرگری
  • باغ خانواده بهار شیراز
  • باغ خانواده خلیج فارس (در بلوار خلیج فارس)

راهنمای سفر به شیراز

مراکز خرید و بازار های شهرستان شیراز:

  • بازار وکیل
  • بازار روح الله
  • بازار حاجی
  • بازار زرگرها (بورس طلا، سنگ های قیمتی و …)
  • مجتمع زیتون فارس (پارامونت)
  • مجتمع خلیج فارس (ابتدای بلوار صدرا)
  • مجتمع ستاره فارس (خیابان عفیف آباد)
  • مجتمع آفتاب فارس (خیابان معالی آباد)

راهنمای سفر به شیراز

مشاهیر شیراز:

  • حافظ
  • سعدی
  • وصال شیرازی
  • قاآنی شیرازی
  • عرفی شیرازی
  • شوریده شیرازی
  • اهلی شیرازی
  • فرصت الدوله شیرازی
  • سلمان فارسی
  • میرزای شیرازی
  • محمد نمازی
  • آیت الله سید عبدالحسین دستغیب
  • آیت الله شیخ حسنعلی نجابت
  • سیبویه
  • بیدل شیرازی
  • کریم خان زند
  • لطفعلی خان زند
  • شیخ روزبهان
  • شاه شجاع
  • ملاصدرا
  • بابافغانی
  • بابا کوهی
  • نصیرالملک
  • صورتگر
  • علامه قطب الدین محمود شیرازی

راهننمای سفر به شیراز

هتل ها و مراکز اقامتی شهرستان شیراز:

  • هتل بزرگ شیراز (5 ستاره)
  • هتل زندیه شیراز (5 ستاره)
  • هتل هما شیراز (5 ستاره)
  • هتل چمران شیراز (5 ستاره)
  • هتل بین المللی پارس شیراز (5 ستاره)
  • هتل پرسپولیس شیراز (5 ستاره)
  • هتل الیزه شیراز (4 ستاره)
  • هتل ستارگان شیراز (4 ستاره)
  • هتل کریمخان شیراز (4 ستاره)
  • هتل رویال شیراز (4 ستاره)
  • هتل آریو برزن شیراز (4 ستاره)
  • هتل پارک سعدی شیراز (4 ستاره)
  • هتل پارسه شیراز (4 ستاره)
  • هتل پارک شیراز (4 ستاره)
  • هتل پارسیان شیراز (4 ستاره)
  • هتل وکیل (3 ستاره)
  • هتل ارگ شیراز (3 ستاره)
  • هتل رودکی شیراز (3 ستاره)
  • هتل جام جم شیراز (3 ستاره)
  • هتل اطلس شیراز (3 ستاره)
  • هتل جام جم شیراز (3 ستاره)
  • هتل نصیر الملک (2 ستاره)
  • هتل ساسان (2 ستاره)
  • هتل لطفعلی خان (2 ستاره)
  • هتل آریانا (2 ستاره)
  • هتل حافظ (2 ستاره)
  • هتل کوثر (2 ستاره)
  • هتل صدرا (2 ستاره)
  • هتل کیوان شیراز (1 ستاره)
  • هتل آپارتمان جهان نما
  • هتل آپارتمان خانه سبز
  • هتل آپارتمان شمس
  • هتل آپارتمان آرنیکا
  • هتل آپارتمان رز ریحان
  • هتل آپارتمان هدیش
  • هتل آپارتمان آرین
  • مهمانسرای حیدری شیراز
  • هتل سنتی نیایش
  • اقامتگاه سنتی پنج دری شیراز
  • اقامتگاه سنتی سپهری
  • اقامتگاه سنتی گلستان راز
  • اقامتگاه سنتی خانه باغ ایرانی
  • اقامتگاه سنتی گلشن شیراز

سینما های شهرستان شیراز:

  • پردیس سینمایی هنر شهر آفتاب (شامل 8 سالن سینما)
  • پردیس سینمایی گلستان (شامل 4 سالن سینما)
  • سینما فرهنگ
  • سینما سعدی
  • سینما شیراز
  • سینما فلسطین
  • سینما پیام
  • سینما ایران
  • تالار حافظ

شهرستان شیراز

سوغات شهرستان شیراز:

خوراکی: شیراز باغ‌ها و گلستان‌های فراوانی در شهر و خارج از آن دارد، بهمین خاطر شهر عرقیات محسوب می‌شود. در شهر شیراز بهترین و تازه‌ترین عرقیات که هرکدام علاوه بر طعم، خواص دارویی و درمانی ویژه‌ای نیز دارند تهیه می‌شود. برخی از این عرقیجات عبارتند از عرق شاتره ، نسترن، بیدیمشک، اترج، تارونه، بهار نارنج، نعنا، چهل گیاه، کاسنی، گاوزبان و کیالک؛ همچنین شربت به ­لیمو و نارنج از این نمونه اند که هرکدام دارای خاصیت خود می باشند. نان یوخه شیرازی نیز از شیرینی های شیرازی محسوب می شود. از دیگر سوغات های شیراز می توان آبلیمو، آبغوره و بهار نارنج را نام برد.

راهتمای سفر به شیراز

صنایع دستی: خاتم سازی، سفالگری، قلم زنی، نقره کاری، معرق کاری، منبت کاری، مینا کاری، نمد مالی.

راهنمای سفر

روستاهای مهم شهرستان شیراز:

روستای قلات:

موقعیت و مشخصات کلی: روستای تاریخی قلات از توابع بخش مرکزی شهرستان شیراز است که با مختصات جغرافیایی 52 درجه و 19 دقیقه طول شرقی و 29 درجه و 48 دقیقه عرض شمالی، در 15 کیلومتری شمال غرب شهر شیراز واقع شده است. ارتفاع روستای قلات از سطح دریا 2065 متر است. شرایط آب و هوایی روستای قلات در ایام بهار و تابستان معتدل بوده و در روزهای زمستان سرد می باشد.

شهرستان شیراز

قلات، از جمله روستاهای قدیمی و تاریخی استان فارس می باشد. آثار تاریخی مربوط به دوران پیش از اسلام و پس از اسلام در این روستا دیده می شود. مردم روستای قلات به زبان فارسی با لهجه ی محلی (قلاتی) سخن می گویند، مسلمان و پیرو مذهبی شیعه جعفری هستند.بر اساس نتایج سرشماری سال 1375، جمعیت روستای قلات 2072 نفر بوده است که در سال 1395 به 2750 نفر افزایش یافته است.

خانه های روستایی

روستای قلات درناحیه کوهستانی استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکزی دارد. خانه‌هاي روستاييان به صورت پلکاني، در دامنه کوه دراک بنا گرديده و درختان بلندي آن‌ها را دربرگرفته است. مصالح به کار رفته در خانه‌هاي قديمي عمدتاً سنگ، خشت، گل، گچ و چوب است و سقف آن‌ها نيز مسطح مي‌باشد. برخي از خانه‌ها در يک طبقه و برخي ديگر در دو طبقه ساخته شده‌اند.موقعيت تفرجگاهي روستاي قلات به رونق و آباداني آن افزوده است، بطوري که در سال‌هاي اخير بناها و خانه‌هاي مدرني در اين روستا ساخته شده و سيماي قديمي روستا را دگرگون کرده است. بناهاي جديد از مصالحي مانند سنگ، سيمان، آهن و آجر در چند طبقه ساخته مي‌شوند.

جاذبه های گردشگری شهرستان شیراز:

روستای قلات کوچه باغ های بسیار زیبا و جذاب و یک آبشار دلنشین و دوست داشتنی و همچنین مجموعه باغ هایی دارد که به صورت جنگل می باشد. چرخیدن در این روستا بسیار احساس دلنشینی به انسان می دهد. همچنین در کوچه های این روستای زیبا، کافه ها و اقامت گاه ها و آلاچیق های زیادی هست که میتوانید از آن ها استفاده کنید. همچنین می توانید از بازمانده ی کلیسای قلات نیز دیدن کنید.

دیدنیها

تفرج‌گاه‌هاي معروف شب شتري و چشمة انجيري که در فصول بهار و تابستان با سرسبزي و طراوت جلوه خاصي مي‌يابند، گردشگران بسياري به به سوي خود جلب مي‌کنند. مردم روستاي قلات در ايام ويژه‌اي از سا لمثل نوروز، سيزده به در و چهارشنبه سوري بهجشن و شادي مي‌پردازند. در ايام عزاداري به ويژه در روزهاي تاسوعا و عاشورا، به سوگ مي‌نشينند و در مکان‌هاي مذهبي به عزاداري و احسان مي‌پردازند. مردم روستاي قلات غالباً در مراسم جشن و سرور و به ويژه در عروسي‌ها از پوشاک عشاير قشقايي استفاده مي‌کنند. موسيقي مورد علاقه مردم روستاي قلات، همان موسيقي رايج در نواحي روستايي استان فارس است.

واشنگ نوعي هم آوايي است که توسط زنان روستا در عروسي‌ها اجرا مي‌شود. ضرب، ويلون، دهل و سرنا از سازهاي مورد استفاده مردم روستاي قلات است.

کشک پياز، کشک گردو، عدسي، کله پاچه و آش رشته از غذاهاي محلي رايج در اين روستاست.

در روستای قلات یک کلیسای نیمه‌مخروبه هم هست. آن گنبدی که بالای شیروانی قابل مشاهده است، زمانِ آبادانی کلیسا صلیب بوده و اگر دقت کنید می‌بینید که برای ساختن گنبد قسمتی از ورق شیروانی را بریده‌اند.

وضعیت اقتصادی، اجتماعی:

جذابیتها

مشاغل اکثر مردم روستاي قلات دامداري، باغداري و فعاليت‌هاي خدماتي و صنايع دستي است.

زیباییها

روستای آب پرده:

روستای آب پرده در بخش مرکزی شهرستان شیراز و دهستان دراک و در 60 کیلومتری شمال غربی شیراز و در مجاورت روستاهای چشمه تلخ و توکل آباد از بخش دشمن زیاری و روستاهای قره چمن، کودیان، شول و کِلِستان قرار داشته و دارای حدود 5000 هکتار وسعت و قدمتی طولانی با مردمانی مؤمن، زحمتکش و آرام و با آب و هوایی سرد و خنک و دارای محصولات متنوع و بسیار با کیفیت کشاورزی و تاریخی سرشار از اتحاد، همدلی و دفاع از آب و خاک می­باشد.

آنطور که از گفته های بزرگان این خطه بر می آید قبل از شکل ظاهری اخیر این روستا، دو روستای دیگر وجود داشته که یکی این محل فعلی و یکی بالاتر بنام چشمه صفا یا صفایجان بوده که هنوز آثاری از جمله آسیاب آبی آن بجای مانده است.

اکثر مردم این روستا قبل از انقلاب به شیراز مهاجرت نموده و در این شهر ساکن شده اند.

کار اصلی مردم روستا کشاورزی است که در گذشته با دامداری نیز همراه بوده است.

امکانات این روستا شامل : آب لوله کشی، برق، مخابرات، خانه بهداشت، مدرسه ابتدائی و راهنمائی، مسجد و حسینیه میباشد.

محصولات کوهی آب پرده

روستای آب پرده در محدوده رشته کوه های زاگرس قراردارد به طوری که کوه های سر به فلک کشیده و سرسبز اطراف روستارا احاطه کرده است. از گیاهان خوارکی  که در پوشش گیاهی منطقه دیده می شود باید به سبزی کارده اشاره کرد که با آن آش کارده درست می کنند که برای شیرازی ها بسیار لذیذ است. همچنین از دیگرگیاهان میتوان لپو سبزی خوش طعم که درون دمپخت میریزند و قارچ که همزمان با باران بهاری رویش میکند و ریواس که گیاهی با ساقه های ترش مزه می باشد و درخت مجک (در زبان فارسی بخورک) که تقریبا تمام کوه های آب­پرده را پوشیده است و گیاهان دارویی چای سفید و آویشن را نام برد و در این کوه ها جانورانی مانند روباه خرگوش گرگ و پرندگانی مانند کبک به حیات ادامه می دهند.

اشتراک گذاری :

گروه تحریریه گردشگران شیراز

گروه تحریریه گردشگران شیراز

تورهای ویژه
ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
نظرات کاربران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از

2 نظرات
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
شهرستان ارسنجان | ارسنجان از استان فارس | جاهای دیدنی ارسنجان | فاصله ارسنجان تا شیراز
5 سال قبل

[…] از شمال به منطقه سرپنیران و شهرستان بوانات، از جنوب به شیراز و منطقه کربال و […]

شهرستان شیراز
5 سال قبل

[…] جاذبه های گردشگری مذهبی شهرستان شیراز جاذبه های گردشگری تاریخی شهرستان شیراز جاذبه های گردشگری فرهنگی شهرستان شیراز روستا های مهم شهرستان شیراز […]

خانه
جستجو
اعلان ها

اطلاعات تماس

شعبه شیرازمال: بلوار ستارخان-نبش کوچه ۲۲-مجتمع شـیـرازمـــــــــال- طبـــقه دوم – واحد ۲۰۴ 07191009291 شعبه رودکی: بلوار زند-خیابان رودکی-نبش ایزدی-ساختمان گردشگران 07191009293 info@gardeshgaranshiraz.com

اطلاعات تماس

شعبه شیرازمال: بلوار ستارخان-نبش کوچه ۲۲-مجتمع شـیـرازمـــــــــال- طبـــقه دوم – واحد ۲۰۴ 07191009291 شعبه رودکی: بلوار زند-خیابان رودکی-نبش ایزدی-ساختمان گردشگران 07191009293 info@gardeshgaranshiraz.com