شیراز شهر جهانی صنایع دستی شد
خبر داغ این روزها در شیراز ثبت جهانی این شهر به عنوان غنی ترین شهر در صنایع دستی است
به گزارش خبرنگاران آریا ، و دکتر مونسان ، وزیر میراث فرهنگی و صنایع دستی اعلام شد :
شورای جهانی گردشگری و صنایع دستی ، 3 شهر و یک روستا را در ایران ، رتبه ی اول جهان اعلام کرد.
و شیراز هم جز یکی از این شهرها نیز است.
در این مقاله زیبا ، به معرفی صنایع دستی غنی این شهر می پردازیم.
معرفی صنایع دستی شیراز
خاتم سازی در مقاله شهر جهانی صنایع دستی
خاتم سازی ، آراستن سطح چوبی با موزائیک و اشیا موزائیکی به شکل مثلث های ظریف با بافت ها و شکل های متفاوت است.
هرچه این طرح ها ظریف تر و دقیق تر و متنوع تر باشد قیمت و زیبایی آن هم چندین برابر خواهد شد.
شیشه گری
شیشه جسمی شکننده و شفاف است که کار با آن بسیار ظریف و حساس است.
معمولا در کارهای شیشه گری ، با استفاده از قالب های مخصوص شیشه را نرم و آماده به کار می کنند.
شیشه کاری مربوط به قرن هشتم و حتی قبل تر نیز میباشد.
سفالگری
ابزار اولیه این هنر ، گل و ماسه است. به این گونه که گل را کمی با آب مخلوط میکنند و آن را نرم میکنند.
سپس گل را روی چرخ سفالگری قرار می دهند.
قلم زنی در مقاله شهر جهانی صنایع دستی
هنر قلم زنی مربوط به دوره هخامنشی میباشد.
این هنر از مصنوعات فلز ، نقره ، برنج و حتی مس درست شده است که معمولا بروی ظروف تزئیین میشوند. و بسیار زیبا و دیدنی است
گلیم بافی
معروف ترین هنر ایرانی های قالی و گلیم بافی است
که توسط دار های چوبی با بافت نخ های رنگی اصیل و اصل درست میشود.
جالب است بدانید که گلیم بافی در ایل قشقایی حتی صادر هم میشوند
و به خارج از کشور منتقل و بسیاری هم طرفدار دارد.
مینیاتور
نوعی نقاشی ایرانی است که بسیار هم قدمت دارد.
این هنر زیبا توسط مینیاتورهای قدر در شیراز انجام و حتی آموزش هم داده می شود.
که بسیار هم پر طرفدار است.گردشگران بسیار هنر مینیاتور را دوست دارند.
منبت کاری
منبت کاری در ایران بسیار رواج دارد.
و هنر غنی و بسیار زیبایی است. منبت کاری به هنر نقش و نگارهای تراشیده شده روی چوب می گویند.
معرق کاری
هنر معرق از جمله صنایع دستی قدیمی در ایران و همین طور شیراز محسوب میشود که طبق اسناد و مدارک، زادگاهش هند بوده و به دست هنرمندان و صنعتگران ایرانی تکامل یافته است. این هنر در ابتدا تلفیقی از چوب و فلز بود؛ اما معرقسازان هنرمند ایرانی بهجای یک نوع چوب، به استفاده از انواع چوب با رنگهای مختلف پرداختند. در حقیقت، معرق با برشهای چوب به اشکال مختلف معنا پیدا میکند و از سال ۱۳۳۴ تنوع رنگی بیشتری در معرقکاری به کار گرفته شد و سبک جدیدی با استفاده از مواد شیمیایی به وجود آمد که دیگر محدود به چند رنگ خاص نبود.
نقره کاری
نقره کاری شیراز، از روزگاران گذشته در این دیار رواج داشته و شامل نقوشی مانند گل نرگس، زنبق، پنج پر، عنبر بو و گل سرخ میشود که این طرحها را در هیچ گوشهای از ایران پیدا نخواهید کرد. طرحهای دیگری همچون نقش فروهر، اساطیر شاهنامه، پادشاهان هخامنشی، لیلی و مجنون و… نیز در میان آثار هنری به چشم میخورد. این هنر در تهیه سرویس چایخوری، گلدان، شمعدان، زیورآلات و لوازم تزیینی به کار میرود. نقرهکاری شاخهای از هنر فلزکاری است که با فلز نقره و شکلدهی آن انجام میشود. نقرهکاری شیراز دارای عیار بالای ۹۰ است و از همین رو، قیمت بالاتری نسبت به آثار هنری مشابه در سایر استانها دارد.
جوک کاری
جوککاری (javak) از هنرهای وابسته به چوب است که شباهت زیادی به خاتمکاری دارد. این صنایع دستی با استفاده از دو تا سه رنگ چوب و کنار هم گذاشتن قطعات کوچکی با مقطعهای مثلثیشکل انجام شده که منجر به تشکیل مستطیل و لوزی میشود. از آنجا که میتوان هر طرحی را با نقوش هندسی ایجاد کرد، تنوع طرحهای این هنر بسیار زیاد است و در تزیین در، مبلمان، قابهای منبت، خاتم و معرق به کار میرود. هنرمند برای تهیه یک اثر باید دقت و ظرافت بالایی داشته باشد تا نقوش را در کنار هم جای دهد و طرحهای پیچیده هندسی را خلق کند. در هنر جوک کاری از مصالحی چون چسب، نخ، مواد محافظ پوشاننده و انواع چوب شامل چوب نارنج، عناب، گردو، فوفل و کاج استفاده میشود.
قلمزنی
قلمزنی، هنر جذاب دیگری است که با استفاده از قلم و چکش انجام میشود و در فهرست هنرهای فلزکاری قرار میگیرد. هنرمند برای قلمزنی باید نقش و نگارهای مختلف را روی فلزهایی مانند مس، نقره، طلا و برنج حکاکی کند. شهر شیراز در زمینه آثار قلمزنی خود شهرت دارد و طرحهای زیبایی از تخت جمشید تا گل و مرغ و تصاویری از شاهنامه به وضوح در بسیاری از آنها به چشم میخورد.
قلمزنی روی فلز دارای سبکهای مختلفی است که در شیراز به سبک به جا مانده از اقوام سکاها، هخامنشیان و ساسانیان انجام میشود و در نتیجه از زیبایی خاصی برخوردار است. قلمزنان با چکشهای مخصوص و قلمهای متناسب با هر نقش و نگار، نقوش زیبایی خلق میکنند. از ویژگی قلمزنی شیراز میتوان به کار روی فلزات مختلف از جمله طلا، نقره، مس، برنج و دیگر فلزات اشاره کرد؛ گرچه کار روی فلز نقره، شهرتی جهانی برای هنرمندان شیرازی به همراه آورده است.
کاشی هفت رنگ
کاشی هفت رنگ یکی از مهمترین صنایع دستی شیراز است که به معماری دوران اسلامی تعلق دارد. برای تهیه این کاشی، كاشیهای لعابدار سفيد کنار هم چیده شده و با رنگهای مختلف رنگآمیزی میشود. پس از طراحی و رنگآمیزی، روی آن لعاب میخورد و در کوره قرار میگیرد تا آماده نصب شود.
در این نوع کاشیها اغلب از رنگهای سیاه، سفید، لاجوردی، فیروزهای، قرمز، زرد و حنایی استفاده میشود که عموما برای مکانهای تاریخی و متبرکه کاربرد دارد. مهمترین ویژگی کاشی هفت رنگ شیراز، كيفيت و تركيبات خاص لعاب آن است؛ ضمن اینکه استفاده از نقش معروف «گل و مرغ» نیز آن را از سایر کاشیهای هفت رنگ متمایز کرده است.
نمونههای این سبک هنری را میتوان در مسجد نصیرالملک به نظاره نشست که جذابیتی دوچندان به آن بخشیدهاند. همچنین هنگام بازدید از مسجد وکیل، عمارت نارنجستان و باغ عفیف آباد در شیراز نیز کاشیهای هفت رنگ خودنمایی میکنند.