آب و هوا و موقعیت جغرافیایی شهرستان کازرون
شهر کازرون در غرب استان فارس واقع شده که در بخش مرکزی قرار دارد. شهرستان کازرون به دلیل موقعیت جغرافیایی و فاصله ای که از سطح دریا دارد جزء یکی از زیبا ترین شهرهای استان فارس به حساب می آید. کازرون در تابستان از آب و هوایی گرم و خشک و در فصل زمستان از آب و هوای خنک و معتدل برخوردار است.این شهرستان از شمال با شهرستان یاسوج از شرق با شهرستان شیراز و از غرب با بوشهر هم مرز می باشد.
تاریخچه در مقاله شهرستان کازرون
در طول تاریخ کازرون جزء یکی از مهم ترین مراکز فرهنگی و تمدن اسلامی در ایران بوده است. شهر باستانی بیشاپور که در نزدیکی این شهرستان واقع شده است یکی از مهمترین شهرها در دوران ساسانیان به شمار می آمده است. که بعد از حمله اعراب و نابود شدنش مردم این شهر به روستایی در حوالی کازرون امروزی مهاجرت کردند. در گذشته شهر کازرون را به نام هایی مانند شهر کهنه، شهر سبز، بلد العتیق، گذرگاه، گازران و کوه زران می شناختند.
نژاد و زبان
نژاد اکثریت مردم کازرون همانند مردم نیمروز ایران از نژاد پارسه است واژه های محلی و آداب و رسومی که بین مردم این شهر نسل به نسل حفظ شده است نشانگر این واقعیت می باشد. مردم کازرون به زبان پارسی لهجه داری(کازرونی) صحبت می کنند که ریشه این لهجه از زبان پهلوی است و در ایران باستان در میان قوم پارس رواج داشته است جالب است بدانید قصه یا به قول مردم محل متلک های ناب و مثل ها و شعرهای عامیانه در بین مردم این شهرستان فراوان است.
آداب و رسوم
گفتنی است یکی از منحصر به فرد ترین مراسم های عزاداری مثل تاسوعا و عاشورای حسینی در این شهر برگزار می شود به صورتی که در این دو روز مراسم تعزیه خوانی به همراه تمامی نمادهای کربلا در خیابان های شهر برای نشان دادن گوشه ای از این حماسه بزرگ به چشم می خورد.
غذاهای محلی در مقاله شهرستان کازرون
غذاهای محلی در اینجا از تنوع بسیاری برخوردار است. انواع آش از جمله آش نذری هفته درده، آَش شوربا، آش اسفناج، شله مجکی، آش کارده و آش گندمی در این منطقه پخته می شود که بسیار لذیذ و خوشمزه است. و همچنین انواع پلو از جمله هویج پلو و ماشک پلو را می توان به لیست غذاهای لذیذ این شهرستان اضافه کرد. پیشنهاد می شود در سفر به کازرون حتما از غذاهای محلی تست کنید و لذت ببرید.
صنایع دستی
در شهرستان کازرون صنایع دستی به صورت رایج وجود دارد به طوریکه برخی از مردم به فعالیت های مانند قالی بافی، نمدمالی، گیوه دوزی، ساخت اشیاء فلزی و گلی و چوبی می پردازند. شایان ذکر است مهمترین و مشهورترین هنر مردم این شهرستان دولچه دوزی است.(دولچه: ظرف مخصوص برای نگه داری آب آشامیدنی است) که در زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است.
سوغات در مقاله شهرستان کازرون
سوغاتی معروف شهرستان کازرون که می توانید برای عزیزان خود به یادگار ببرید مسقطی کازرون است. از دیگر سوغاتی های کازرون می توان به ترشی های کازرون، زیتون، خرما، مرکبات و همچنین صنایع دستی اشاره کرد.
جاذبه های تاریخی در مقاله شهرستان کازرون
در شهرستان کازرون آثار تاریخی فراوانی وجود دارد که بیشترین آثار این منطقه مربوط به دوران ساسانی است. که می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- آرامگاه شیخ
- تنگ چوگان
- باغ نظر(از قدیمی ترین باغ های ایران)
- آتشکده کازرون
- امامزاده سیدحسین
- غار شاپور
- بیشاپور
- آرمگاه شیخ عبداله
- آرامگاه ناصر دیوان کازرونی
- آرامگاه شیخ امین الدین بلیانی
- آرامگاه علامه دوانی
- روستای ابواسحاق کازرونی
- قلعه نارنجی
- کاروانسرای میان کتل(تنها کاروانسرای سنگی ایران)
- بقعه پیر بنکی
- آرامگاه میر عماد الدین بلیانی
- معبد آناهیتا( تنها معبد قطعی آناهیتا)
- کاخ به والرین
- قلعه پوسکان
- سر مشهد( بزرگترین محوطه ساسانی-اسلامی)
- کاروانسرای دوان
- ایوان موزاییک بیشاپور
- مسجد و مدرسه دوران اسلامی بیشاپور
- تالار تشریفات شاپور
- قلعه دختر دوان
- قلعه دختر بیشاپور
- مجسمه شاپور اول
- آتشکده بیشاپور
- مسجد جامع بیشاپور
- کارونسرای کنار تخته
- کمارج کتیبه کرتیر
- کتیبه نرسه در بیشاپور
- بازار کازرون
- مسجد جامع سیریزجان
- روستای تاریخی دوسیران
- چهارطاقی جره
- نقش برجسته تنگ قندیل
- کتیبه ایسای دبیر
مکان های تفریحی در مقاله شهرستان کازرون
- آبشار روستای دادین
- چشمه رنجان
- چشمه ساسان
- تنگ تیکاب
- سرآب اردشیر
- باغ نظر
- نرگس زار
- دریاچه پریشان
- تنگ چوگان
- کاسکان
- چشمه دشت برم
- منطقه توریستی دادین
- چشمه سرآب دختران
- دشت بخنگ
- دره اوسودوک
- حوض بیدمشک
- چاه برقی عبدوئی
- سرو کلانی
- تنگ جیز
- حکیم باشی
باسلام و درود بر شما!
با قاطعیت می توان گفت کازرون دارای مناظر دیدنی، از لحاظ فرهنگی در جایگاه والا قرار دارد.